Penemuan Kantoi dalam Filem Al Hijab!


1. Lepas Rafael cakap ‘ada shooting sikit hari tu’, dia pandang ayah …. Garpunya tidak menghiris makanan. Namun tukar je syot, dia tiba tiba memandang makanannya dan sedang menghiris sesuatu dengan garpu dan pisaunya.

2. Remote control hitam tiba tiba muncul menindih kotak DVD cerita pocong yang ditonton rakan Rafael. Malah, semasa syot Rafael datang ke sofa, tiada DVD atas sofa. Tukar syot saja, tetiba ada DVD cetak rompak atas sofa.

3. Selepas Rafael baring membaca buku yang diberi produser, keadaan DVD dan VCD di cabinet TV berterabur. Namun, close-up menunjukkan DVD dan VCD tersebut terkumpul di satu tempat pulak.

4. Semasa Rafael tidur dan dia tak sedar telefon bimbitnya berbunyi, beg galasnya disandar di atas kain langsir. Kita kemudiannya ditunjukkan adegan Rafael pergi basuh muka dan duduk sebelum dia ambil telefon bimbitnya. Perhatikan kedudukan beg galasnya yang sudah berubah posisi secara tiba tiba sedangkan Rafael hanya memandang kawasan beg galas tersebut selepas basuh muka.

5. Selepas sebuah kereta tidak mahu menumpangkan Rafael, Rafael hisap rokok. Rokok di mulut Rafael hilang di mulut Rafael selepas tukar syot walaupun pandangan Rafael dan posisinya sama dalam dua dua syot.

6. Selendang warna warni bertukar jadi kain tuala putih berselang seli between syot.

7. Semasa Rafael mendekati mayat di tengah jalan, kain putih di kaki mayat bersih sedangkan pada awal tadi kelihatan berlumuran darah.

8. Semasa Rafael betulkan radio, tali beg galas terjurai. Namun semasa Rafael duduk selepas betulkan radio, dapat dilihat bahawa tali beg galas tidak terjurai pun dan berada di tengah meja / kerusi.
 
kredit to http://goofspotonfilm.blogspot.com

Catat Ulasan